Zelf toilet renoveren

Als je toilet verouderd is zoals bij mij het geval kun je er over nadenken om de toilet een opknapbeurt te geven. Zelf toilet renoveren of verbouwen kan hierbij een goede optie zijn.
Als je zelf je toilet wilt renoveren ontkom je er niet aan om eerst een plan te maken. Het lijkt een klein simpel kamertje maar er komt vaak meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt.
In sommige gevallen is het 1op1 vervangen van sanitair al voldoende om weer een frisse ruimte te krijgen. Maar als je tegels ook sterk verouderd zijn is een opknapbeurt van je totale toilet geen overbodige luxe.

Hier het verslag van de toilet renovatie

Waar moet je aan denken

Er zijn een aantal dingen waaraan je kunt denken bij het opknappen of verbouwen van je toilet namelijk:

  • Welke tegels ga je gebruiken
  • Wil je een hangend toilet of juist een staande
  • Past er een fontein in de wc
  • Wat voor verlichting ga je plaatsen.
  • Wil je een afzuigsyteem in je toiletruimte
  • Een verlaagd plafond kan uitkomst bieden
  • Wil je leidingen die nu over de muur lopen in de muur hebben
  • Kleur van kozijn en deur

Kortom er zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden.

Welke tegels in je toilet

De keuze van tegels is bepalend voor de uitstraling van de toilet.
Neem je grotere tegels dan lijkt de toilet een stuk groter.
Echter kan een kleinere tegel er juist weer voor zorgen dat alles wat speelser er uit komt te zien.
Ook is mozaïek een mooie optie.

Hangend toilet of staande toilet

In bestaande oude toilet ruimtes staat vaak al een staande toilet. Je kunt kiezen om weer een staande toilet te plaatsen maar je kan ook voor een hangend toilet gaan.
Voordeel van een hangend toilet is is dat de vloer vrij is waardoor de toiletruimte gemakkelijker schoon te maken is. Ook geeft een hangend toilet een meer ruimtelijker gevoel.
Het enige waar wel rekening mee moet worden gehouden is dat bij een hangend toilet vaak de afvoer moet worden verplaatst. Dit kan veel hak en breekwerk met zich meebrengen.

Bij Tegeldepot hebben ze leuke aanbiedingen en goede merken zoals Gerbit (waar ik fan van ben) en Wisa. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt maar houd wel in gedachte dat je er natuurlijk niet de gehele dag verblijft. Dus bedenk goed waarvoor je kiest. Een toilet met aqua clean of duofresh brengt meer kosten met zich mee dan een standaard hangend toilet waarvoor ik heb gekozen.

Toilet fontein of niet

Oude toiletruimtes hebben vaak geen fontein. Je kunt er voor kiezen dit nu wel te gaan maken.
Echter zijn toilet ruimtes soms ook te klein om een fontein te plaatsen. Is je ruimte groot genoeg dan zou ik een fontein plaatsen waardoor de toilet ruimte een luxere uitstraling krijgt als wanneer er alleen een toilet staat. Ook komen de mensen nu niet meer met vieze handen uit de toilet. (als het mee zit)

Toilet verlichting kiezen

In een toilet ruimte kun je ook heel leuk met licht spelen door objecten te gaan aanlichten of juist een plafonniere te plaatsen die gewoon genoeg licht geeft. Ook inbouw spots met een bewegingsmelder kunnen een mooie optie zijn.

Toilet afzuigsysteem kiezen

Bij oudere Toiletruimtes heb je vaak geen afzuiging wat tot nare geurtjes kan leiding in de hal.
Door het plaatsen van een afzuigsysteem kan dit worden voorkomen.
Dit is in veel soorten en maten te vinden.
Ook kun je zoals ik hier boven al vermelde een duofresh systeem kiezen waardoor de geurtjes bij de bron worden afgezogen en door een koolstof filter weer terug de ruimte in word geblazen.

Voordeel verlaagd plafond toilet

Je kan kiezen voor een verlaagd plafond wat weer handig kan zijn voor het wegwerken van een afzuigsysteem of inbouwspots. ook kan het de uitstraling van de ruimte verbeteren vooral kleine toiletruimtes.

Leidingen wegwerken

Nu je toch bezig bent met de toilet en alles overhoop haalt is het het mooiste om alle leidingen in de wand te verbergen. Dit kun je doen door de leidingen in de wand te frasen of leidingen een andere route te geven.

Kozijn en deur verven

De kozijnen en deur van de toiletruimte maken het geheel af. Zorg er dus voor dat de kleur hiervan matched met de tegels voor een mooi resultaat.
Zelf toilet renoveren bied mogelijkheden.

Toiletblokhouder

Je kunt om je toilet schoon te houden gebruik maken van een toilet blok die je in de toilet hangt.
Er zijn tegenwoordig mooiere oplossingen te vinden om dit uit zicht te houden,
Voor Gebrit zijn namelijk toiletblokhouders te krijgen die de werking van een toiletblok hebben maar dan uit zicht. Met deze houders ligt er een Freshdisk in het reservoir van het toilet.
Deze geeft het water een blauwe of groene kleur en heeft het schoonmaakeffect van een toiletblok.
Deze freshdisks kun je achter de drukplaat in het reservoir houder steken. Mooi uit zicht en het wauw effect van gekleurd water.

Zelf toilet renoveren houd meer in dan alleen een toiletpot kopen. zelf toilet renoveren betekend een goede planning en genoeg moet bijelkaar zoeken. Maar dan kun je wel een mooie toilet ruimte maken.

zie ook zelf badkamer verbouwen of opknappen

De toilet renovatie

Alle tekeningen zijn klaar, alle onderdelen zijn besteld nog even een dubbel check . bouw tekening is gemaakt zoals jij het wil. alle onderdelen zijn op een rijtje gezet en besteld. de planning is gemaakt. Dan kunnen we beginnen met de toilet renovatie.

Onderdelen lijst

Het sloopwerk.

de toilet renoveren slopen

de toilet renoveren slopen

een van de zwaarste taken van de toilet renovatie is het sloopwerk van de oude tegels. bij ons waren de tegels zoals je zie op de foto gezet in cement waardoor ik een beste kangoo nodig had. mochten de tegels in “normale” tegellijm zijn gezet kun je het vaak af met een beitel en hamer. Tip: sluit de ruimte goed af door gebruik te maken van een goede folie en maak deze wat vochtig. Hierdoor zul je minder stof door je huis krijgen.

Leidingwerk en afvoer.

omdat we toch alles aan het slopen waren hebben we de oude leiding verlegt. dit bleek ook wel nodig aangezien de leiding al aardig wat koper roest had opgelopen. de water aansluiting zat bij mij gelukkig achter het muurtje waardoor ik deze leiding niet in de muur hoefde te frezen. De afvoer van het staande toilet zat halvewege de ruimte waardoor ik daar een andere oplossing voor moest verzinnen.

de toilet renoveren afvoer

de toilet renoveren afvoer

ik eerste instantie bedacht ik om een nieuw gat naar beneden te brengen aangezien ik een vrij ruime kruipruimte heb. Maar tijdens het boren kwam ik precies uit op een beton ijzer. dit is een belangrijk onderdeel van de vloer. wij hebben namelijk op de begane grond geen beton platen maar Nehobo blokken. dus toen toch maar een stuk in de vloer gefreesd en renovatie stuk er tussen om goed tegen de muur uit te komen.

Het plaatsen van het frame van het hangend toilet.

de toilet renoveren frame

de toilet renoveren frame

Het plaatsen van het frame leek in eerste instantie een simpel klusje. je zet hem neer stelt hem af op het meterpijl door rekening te houden met +- 2 cm vloer. maar zoals bij veel oudere huizen zijn de muren hier niet al te recht waardoor het goed afstellen van het toilet nog best lastig werd. want ga je het frame gelijk zetten aan de scheve muur of op 90 graden van de deurpost. ik heb gekozen voor de deurpost aangezien het dan opties rechter lijkt. (wat niet wegneemt dat hij dan weer scheef komt ten aanzien van de muur. pffff) na het zetten van het frame kon ik de waterleiding aansluiten. ik heb hier Uponor voor gebruikt, dit omdat het heel gemakkelijk te verwerken is en de (knel-)koppelingen ook aan het kraantje kan worden aangesloten. Tip: als je denkt dat het toilet te laag hangt kun je het frame ook tijdelijk plaatsten met de pot er aan dan kun je zien of je boven of onder het meterpijl wilt blijven. Standaard zit hij rond de 40cm als je het meterpijl aanhoud.

plaatwerk maken.

Hierna heb ik het plaatwerk gemaakt van multiplex die tegen het frame aan komt om te kunnen tegelen. hiervoor kun je gatenzagen kopen of je gebruikt een decoupeer zaag want vaak gebruik je de gaten zagen maar 1 keer. Nu moeten de platen vast worden geboord om een goede stevige basis te vormen. Oh ja vergeet niet om eerst de waterdruk er op te zetten aangezien je hier later niet meer bij komt en je wilt natuurlijk zeker weten dat het dicht is.

Muur aanwerken/gladmaken

de toilet renoveren cement stuc

de toilet renoveren cement stuc

Aangezien bij mij de tegels in cement waren gezet was de muur na het slopen aardig gehavend. dit is niet erg achter het frame aangezien je dit toch niet meer ziet en daar hoeven ook geen tegels tegenaan. de rest van de muren moesten vlak gemaakt worden om te kunnen tegelen. dit heb ik gedaan met een stucmortel op basis van cement. dit omdat dit sterk is en een goede basis voor de tegellijm. je zou het ook kunnen doen met een tegellijm maar daar vond ik de lijm iets te duur voor. Voor de toilet renovatie dacht ik dat dit gedeelte veel minder werk zou zijn maar ja niet alles zit mee.

Tegelen

voor ik begon met tegelen heb ik gekeken hoe ik wil uitkomen met de tegels. je wilt namelijk niet met een randje van 2 cm uitkomen omdat dit er gewoon niet uit ziet. Dit heb ik gedaan door de tegels te stapelen en te kijken hoe ik uit kwam. aangezien ik 2 verschillende voormaten heb gebruikt moest ik dit ook 2 keer doen. wij hebben er voor gekozen om tot een hoogte van ongeveer 1,2 meter te gaan tegelen. om de rand mooi te kunnen afwerken hebben wij gebruik gemaakt van een hoekprofiel. deze hebben wij in verstek gezaagd omdat dit het mooiste lijkt. (vind ik tenminste) Nog een tip: ga niet tegelen als het 26+ graden is. Dit heb ik wel gedaan maar daardoor pakte de lijm niet goed en moest ik een gedeelte opnieuw doen L

Voegen

Na het tegelen moesten we gaan voegen. Wij hebben gekozen voor een zilvergrijze voeg omdat dit het mooiste leek bij de tegels. Bij het voegen moet je er goed voor zorgen dat het voegsel goed in de naden komt, dit betekend dat je van verschillende hoeken het voegsel er in moet smeren. Dit ging allemaal vrij snel en naar mijn mening goed. Daarna moesten we wachten tot het een beetje uitgehard was om te kunnen afsponsen. Dit was ietsjes lastiger omdat het op sommige delen iets sneller droogde als op anderen en daardoor moesten we de spons goed nat houden om alles netjes te kunnen maken. Je moet goed alles sponsen om zo de voeg een strakke uitstraling te geven.

Kitten

Omdat alles een beetje kan gaan werken moeten de hoeken vrij van voegsel worden gehouden en kit je dit af. Wij hebben gekozen voor een passende zilvergrijze kit van het zelfde merk als het voegsel. Kitten is echt niet mijn hobby maar door voldoende in de naad te spuiten en daarna goed nat te maken met een spray flesje met een mixje van een beetje dreft en water kun je toch tot een redelijk mooie naad komen. (kitten zal nooit mijn hobby worden haha)

Toilet afhangen

Nu begint het leuke werk waarbij het eindresultaat in beeld komt. Voor het afhangen van het toilet moeten eest de extra afvoer buis en spoelwater buit op maat gemaakt worden. In het begin snapte ik niet hoe ik dit moest doen ook niet als ik naar de tekening keek die was toegevoegd. Ik dacht veel te moeilijk. Eerst steek je de buizen zover als kan in de aansluiting van het frame. Nu zet je een streepje op de buis gelijk aan de wand. Dan haal je de buis er weer uit en stop je de buis aan de achterkant van de toiletpot. Ook hier zet je een streepje gelijk aan de achterkant van de Toiletpot. Dan meet je de lengte tussen die 2  streepjes als dit bv 6 cm is dan meet je van af het gedeelte wat in het frame gaat 6 cm + 3 mm en daar zaag je de buis af. Nu passen de buizen precies goed. Het afhangen van de pot zelfs kun je in je eentje doen maar met 2 man gaat het net iets gemakkelijker aangezien je de pot moet vast houden en tegelijk de moeren moet aandraaien. Oh ja vergeet de isolatie mat er niet tussen te zetten anders beschadig je de tegels. Als dit dan waterpas hangt kun je de naden af kitten door gebruik te maken van een sanitair kit.

WC borstel plaatsen

De wc borstel hebben wij achter de pot geplaatst zodat je die het minst goed ziet. Het is een onmisbare borstel maar toch heb je hem liever uit beeld.

Wc-rol houder plaatsen

Voor de WC rol houder hebben wij gekozen voor een half inbouw. Aangezien hier ook al een half inbouw in zat was dit niet zo moeilijk om te kamen. Je kunt ook gewoon een opbouw wc rol houder gebruiken deze zijn er in vele soorten en maten.

Eind resultaat

Nu dat de toilet renovatie gereed is moet er nog even om het af te maken een blauwe freshdisk in zodat het water in het toilet blauw zal kleuren. Tevens werkt deze disk als een toilet blok. Het is tijd om het toilet in gebruik te nemen en natuurlijk te showen aan vrienden en familie. Met een goede tekening en toch wel wat tijd kun je zelf de toilet renovatie uitvoeren en tot een mooi resultaat brengen. Succes als je er zelf gaat beginnen met de toilet renovatie. zie ook zelf-toilet-renoveren

Wat zijn de voordelen van een hangend toilet