Wat is een regendouche nou eigenlijk.
Wat is een regendouche. Dit is wat je vroeger vaak hoorde, tegenwoordig is het bijna een standaard in de doucheruimte. Een regendouche is in vele soorten en maten te krijgen waarbij het effect ook steeds net even anders is. Normaal gesproken heb je bij een regendouche het effect van een regenbui alleen dan plaatselijk. de regendouche kop is vaak veel groter dan een standaard douchekop. hierdoor krijg je over een grotere oppervlakte een “regenbui”. Ik vind dit heerlijk het is rustgevend en het water krijg je over je gehele lichaam. Ik deel de regendouche op in 2 groepen namelijk de normale opbouw regendouche en de inbouw regendouche.
Wat is een opbouw regendouche?
Een opbouw regendouche is eigenlijk een vervanging van een standaard douchekop.
De thermostaat kraan van de opbouw regendouche past vaak rechtstreeks op de aansluitingen van de “normale” douche kraan.
Het grote verschil is dat de douchekop niet voorzien is van een douche slang zoals dat bij een traditionele douche het geval is. De regendouche kop zit verbonden aan een buis waardoor het water loopt. Deze buis wordt vaak ook gebruikt om een losse handdouche aan te bevestigen en fungeert dan als een glijstang. Hierdoor kun je net als bij een traditionele douche ook de gewone handdouche gebruiken met als voordeel dat je zo kunt omschakelen naar de regendouche. Ik zelf heb als losse handdouche een kop die je kunt verstellen zodat ik hem ook op een massagestand kan zetten wat heerlijk is na het klussen.
Een voorbeeld van een opbouw regendouche is bv de Grohe Euphoria Smartcontrol 310 duo
Voordelen van een opbouw regendouche
Een groot voordeel van een opbouw regendouche is dat je deze vaak zo kunt monteren op de plek van de oude douche kraan. Ook vals de prijs van een opbouw douchekraan reuze mee. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk. Een ander voordeel is dat bij een defect of bij een vervuilt onderdeel je heel gemakkelijk dit kunt vervangen en/of schoon kunt maken. Alles zit voor de muur je hoeft dus geen hak of breekwerk te verrichten wat weer handig is als je alleen de douche kraan wilt vervangen voor een regendouche. Als je wilt kun je er ook zo een ander type regendouche kop op zetten. Bv van een ronde naar een vierkante of van een douchekop van 15cm naar 1 van 20cm. Waardoor je een wijder regenbeeld krijgt.
Nadelen van een opbouw regendouche
Een nadeel van een opbouw regendouche is dat je alles voor de muur hebt. Dit is opzicht niet erg alleen het vergt wel wat meer schoonmaak werk waar ik zelf niet van hou. Op de buis kan door waterdruppels een kalk laagje ontstaan wat weer schoon moet worden gemaakt. Als je tevreden bent met je huidige douche kop kan een opbouw regendouche ook een slechte investering wijn omdat ze natuurlijk niet goedkoop zijn. Maar zoals ik het heb ervaren is dat 1 keer onder een regendouche en nooit meer anders. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Wat is een inbouw regendouche?
Het grote verschil met een gewone opbouw regendouche is dat je met een inbouw regendouche veel minder in beeld hebt. Bij een gewone regendouche heb je de thermostaatkraan waarop via een stang de regendouchekop zit gemonteerd. Dit is bij een inbouw regendouche is dit allemaal weggewerkt in de muur, soms zelfs in het plafond. Bij een inbouw regendouche heb je dus ook nog de keuze om de douchekop aan de muur te monteren of juist in het plafond.De laatste optie heb je alleen de bedieningsknop van de regendouche in beeld.
Een voorbeeld van een inbouw regendouche is de Grohe Grohtherm smartcontrol 260
Voordelen van een inbouw regendouche
De voordelen van een inbouw regendouche zij voornamelijk dat je niets meer in beeld hebt. Je hebt geen stangen glijarmen op de muur. Het enige wat je in beeld hebt is de bediening en de douchekop. Ook al kun je bij sommige types de douchekop ook integreren in het plafond waardoor het een geheel lijkt. Doordat bijna alles in de muur zit heb je ook minder last van onderhoud qua schoonmaak. Je hoeft alleen te zorgen dat de bediening schoon blijft en de douchekop. De slangen buizen glijarmen zij niet aanwezig dus dat scheelt weer heel wat tijd. En dat spreekt mij natuurlijk heel erg aan. Schoonmaken is nou eenmaal niet mijn hobby.
Nadelen van een inbouw regendouche
Aan elk voordeel kleeft helaas ook wat nadelen. Een nadeel is bij een defect dat je er niet tot bijna niet meer bij kunt. Alles zit netjes weggewerkt waardoor het soms noodzakelijk is om een stukje muur of plafond open te breken. Nou kun je er bij de bekende merken wel vanuit gaan dat dut jaren goed blijft en ze hebben het wel zo gemaakt dat je nog wat service kan verlenen maar het blijft beperkt. Een ander nadeel is dat als je bent uitgekeken op de inbouw douche je niet heel gemakkelijk een andere kunt plaatsen. Het grootste nadeel is denk ik de prijs. Dit scheelt vaak een paar honderd euro maar lijkt natuurlijk wel veel strakker en moderner. Het is ook voor langere tijd.
Inbouw regendouche in het plafond
Er zijn veel soorten regendouches maar waar mijn oog op is gevallen is de inbouw regendouche in het plafond. Hierbij heb je geen regendouchekop meer onder het plafond hangen maar verwerkt in het plafond. Dit ziet er niet alleen super strak en mooi uit maar is ook handig met schoonmaken.
Je hoeft namelijk alleen even de onderkant van de regendouche schoon te maken en niet zoals bij andere regendouches de bovenkant.
Wat ook een voordeel is dat je veel mooier waterbeeld kan creëren door dat als je een groter oppervlakte hebt aan douche kop. Hierdoor zou je zelfs met z’n tweeën er onder kunnen staan zonder dat 1 koud word omdat hij/zij niet onder de water straal kan staan.
Welk Merk inbouw regendouche
Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Dit geld ook bij het kiezen van een inbouw regendouche. Bij een opbouw regendouche is het nog moeilijker om te kiezen hier zijn nog veel meer merken voor. Je moet je zelf een aantal vragen stellen waarna je tot een goede keuze kunt komen namelijk:
- Hoe ziet de inbouw regendouche er uit
- De kwaliteit van de regendouche
- Welke maat douchekop wil ik hebben
- Wil in een inbouw regendouche in het plafond
- Op welke hoogt moet de regendouchekop hangen
- Wat is mijn budget (misschien wel het belangrijkste)
- Is de regendouche gemakkelijk te onderhouden/ schoon te houden
- Bij een defect zijn er reserve onderdelen beschikbaar en hoelang blijven ze beschikbaar
- Hoeveel waterdruk heeft de regendouche nodig (hier kom ik later nog op terug)
Zoals je ziet zul je op veel punten moeten letten waarbij het budget het belangrijkste is. Ook is de kwaliteit heel belangrijk want je wilt niet om de 2 a 3 jaar een nieuwe kopen. Laten we de punten eens bij langs gaan.
Hoe ziet de inbouw regendouche er uit
Dit is echt een kwestie van smaak. Je hebt namelijk inbouw regendouches met een ronde douchekop, een vierkante douchekop, een soort van waterval dus meer een tuit vormige douchekop en de inbouw regendouche kop in het plafond. Ook de bediening is er in vele soorten en maten je hebt een met een mengkraan met een hendel, je hebt een thermostatische kraan en zelfs kranen met een display. Je kunt ook kiezen om alleen een douche kop te plaatsen of juist een met een handdouche. De keuze is reuze.
De kwaliteit van de regendouche
De kwaliteit van een regendouche is een lastige. Je kunt naar een winkel gaan en aan de bediening gaan voelen als deze veel speling heeft dus niet smooth gaat dan zou je kunnen denken dat de kwaliteit niet het beste is. Maar demomodellen worden natuurlijk ook wel een beetje mishandeld door de bezoekers van de winkels, wat ook wel weer logisch is want je wilt weten wat je koopt. Een andere manier is om reviews te gaan lezen over de producten. Hier kun je vaak al uit opmaken wat de zwakke en sterke punten zijn van een product.
Welke maat douchekop wil ik hebben
Ook kun je gaan kijken naar de douchekop zelf. Zoals al eerder gezegd heb je vele soorten maar ook maten. Van 15cm tot zo groot he wil. Als je een grote douche hebt is een kleine kop misschien wel geen goede keuze en is een grotere kop een betere optie. Bij een kleine badkamer is een hele grote douchekop misschien wel geen goede keus omdat het er dan wel heel raar uit ziet. (ook dit is persoonlijk) een groteren douchekop heeft vaak een minder harde straal als een kleinere douche kop. Dit is ook iets om rekening mee te houden
Wil ik een inbouw regendouche in het plafond
Een inbouw regendouche in het plafond is natuurlijk het mooiste (vind ik) je hebt geen douchekop meer in de ruimte hangen maar het komt uit het plafond. Dit geeft voor mij een wauw effect. Echter zul je hiervoor wel een geschikt plafond voor moeten hebben. Je kunt een regendouche niet zo gemakkelijk in een betonnen plafond plaatsen. Als je kiest voor een verlaagd plafond of als je een houten plafond hebt is dit veel gemakkelijke uit te voeren. Bedenk wel dat dit ook een behoorlijk prijskaartje mee neemt ten aanzien van een “losse” douchekop.
Op welke hoogt moet de regendouchekop hangen
De hoogte van de regendouchekop bepaald mede hoe jij de regendouche ervaart. Hang hij op 210cm en je bent zelf 200cm dan is het effect van een regendouche minimaal. Het water kan namelijk geen snelheid maken en niet spreiden over je lichaam. Hang hem daarom het liefst 30cm hoger als je langste bewoner. Hierdoor kan iedereen heerlijk genieten van een regendouche. Sommige merken leveren ook extra lange stangen juist voor de langere mensen zodat iedereen kan genieten.
Wat is mijn budget
Het budget is denk ik wel een van de belangrijkste factor bij de keuze van een inbouw regendouche. Maar bestudeer de reviews van de goedkopere producten goed dit kan voorkomen dat je veel onderhoudskosten krijgt of na 2 a 3 jaar weer een nieuwe moet kopen wat kan beteken dat je weer duurder uit bent. Dus stel je budget vast en kijk in die prijs range. Er is altijd wel iets goeds te vinden voor elk budget. Ik zelf ben uiteindelijk uitgekomen bij een opbouw regendouche de Grohe euphoria aangezien mijn budget niet toereikend was. Een volgende keer zou ik hier een iets grote budget voor reserveren)
Is de regendouche gemakkelijk te onderhouden/ schoon te houden
Het schoonmaken hangt vaak samen met de materialen van de regendouche. Op het eerste gezicht kon ik niet zien of iets goed schoon te houden is dus hier heb ik de reviews voor gelezen en zo tot mijn keuze gekomen. Ook onderhoud van een regendouche is een belangrijke factor. Vaak zitten er filters in en dus zijn deze gemakkelijk te vervangen en voornamelijk te krijgen.
Bij een defect zijn er reserve onderdelen beschikbaar en hoelang blijven ze beschikbaar
Je zult ook kunnen kijken naar of er reserve onderdelen beschikbaar zijn om zo de levensduur langer te kunnen maken. Bij merken al Grohe en Hans Grohe weet je gewoon dat dat het geval is. (het zijn ook niet de goedkoopste merken maar goed dat onderdelen beschikbaar blijven is ook belangrijk. Er zullen meerdere merken zijn die genoeg onderdelen hebben en houden maar van deze 2 weet ik het zeker
Hoeveel waterdruk heeft de regendouche nodig
Bij de keuze van een regendouche of het nou een inbouw regendouche is of een opbouw regendouche moet je kijken wat de minimale waterdruk is. Vaak geven de fabrikanten dit aan door middel van liter per minuut. Weet je zelf niet wat je waterdruk is dan kun je een emmer pakken liefst 10 liter en kijken hoever hij gevuld word in 1 minuut.
Deze test kun je het beste in de douche ruimte zelf doen aangezien je ook wat verliezen kunt hebben als de doucheruimte op een verdieping is. Vult de 10 liter emmer zich voor dat de minuut is verstreken dan kun je de test opnieuw doen en gaan kijken hoeveel water er in de emmer komt bij 30sec. is dit 6 liter dan vermenigvuldig je dit met 2 want dan kom je weer op 1 minuut en heb je dus 12 liter per minuut. Hoeveel liter per minuut je nodig hebt ligt aan de regendouche zelf je hebt namelijk water besparende regendouches die veel minder water nodig hebben.
Waar je ook op moet letten is of je ketel het wel aan kan. Je kan misschien wel 12 liter per minuut leveren maar kan je ketel ook 12 liter per minuut op temperatuur houden. Dit wordt vaak aangegeven met een CW waarde. Een CW waarde van 3 geeft aan dat hij ongeveer 10 liter per minuut op 38 graden kan houden. Een CW waarde van bv 5 is dit 16 liter per minuut op 38 graden.
Waarom word er op 38 graden gemeten? Dit komt omdat dit wordt gezien al een veilige temperatuur. Vaak zit er bij een thermostaat kraan een beveiliging op die vergrendeld bij 38 graden.
Dat je CV ketel een CW5 is wil nog net zeggen dat je 16 liter per minuut kunt leveren dit is weer afhankelijk van de leidingen en waterdruk.
Conclusie
De keuze voor een inbouw regendouche dient men zorgvuldig te maken. Je koopt een inbouw regendouche voor langere tijd dus bezuinig er niet op. Hiermee bedoel ik niet neem de duurste maar kies bewust. Succes met jullie keuzes