Oké je bent er uit je wilt een regendouche! Maar als je zoekt op regendouche vind je honderden soorten en maten. Wat de beste regendouche voor jou is is voor iedereen verschillend.

Hoe kies je de beste regendouche hangt af van wat je wilt, wil je een opbouwregendouche die je huidige kraan vervangt of een  inbouwregendouche maar je kunt ook kiezen voor losse regendouche koppen die je huidige douchekop vervangen.

Wij gaan kijken naar welke het beste bij jou past. we gaan hierbij uit van een aantal punten waarbij je rekening moet gaan houden namelijk:

  • Budget: je hebt super goedkope regendouches maar ook super dure regendouches wat is het verschil
  • Type regendouche: de beste regendouche hangt af van jou situatie.
  • Type ketel: hoeveel liter warm water per minuut kan jou ketel leveren.
  • Het design: wil je een ronde of een vierkante kop wil je een simple bediening of juist een uitgebreide.

Budget

Laten we beginnen met het budget. Je kunt een regendouche creëren vanaf 25€ tot 5000€ en zelfs duurder. Het verschil in prijs word bepaald door een aantal dingen namelijk:

saqu regendouche
Gebruikt bijna 15 liter per minuut

Het merk

Voor merken als Grohe, Boss & Wesseling en Wiesbaden betaal je meer. Het voordeel van bijvoorbeeld Grohe is wel dat alle onderdelen van een grohe regendouche te bestellen zijn. Dus mocht er een onderdeel stuk gaan dan kun je het snel weer vervangen en weer heerlijk douchen. Bij de goedkopere versies kan dit vaak niet (er zijn wel goedkope merken hebben ook deze service) ook zijn deze vaak zo in elkaar gezet dat het het goedkoopste is om gewoon een nieuwe te kopen.

 

Grohe Regendouche
gebruikt maar 9 liter met minuut

Design

Design is ook een grote factor voor de prijs van een regendouche. De beste regendouche is hoeft geen fancy design te hebben dus hier zou je naar kunnen kijken bij het bepalen wat de beste regendouche voor jou is. Je hebt keuze uit rode vierkante en rechthoekige. Maar ook douche koppen die zijn verwerkt in het plafond. (vind ik zelf het mooiste maar voor mij veel te duur )

Functies

Welke functies een regendouche bevat is ook een grote factor voor de prijs. Neem je een basis regendouche of neem je 1 waar ook een waterval of massagestraal uit kan komen. Wil je alleen een douche kop of 1 met een thermostaat kraan. Dat laatste is bijna niet meer weg te denken.

Hoeveel water per min heb je nodig

Hoeveel water je nodig hebt per minuut is misschien niet iets waar je direct aan denk maar is wel een grote factor. Als je te weinig water per minuut hebt kan het de ervaring van een regendouche verpesten. Er zijn merken die de regendouche zo ontwerpen zodat je met minder liter water per minuut toch een goede ervaring hebt. Zoals de Grohe regendouches deze regendouches verbruiken gemiddeld 9 liter per minuut. Als je bv kijkt naar de Saqu Eurotrend 225 (een stuk goedkoper) deze heeft een verbruik van bijna 15 liter per minuut.

Type regendouche

Om de beste regendouche voor jou te bepalen zul je ook moeten kijken naar de situatie waarin je je begeeft. Wil je snel de ervaring van een regendouche meemaken dan kun je kiezen voor een regendouche kop. Heb je al een thermostaat kraan in je douche dan kun je ook kiezen voor een regendouche met handdouche deze kun je dan simpel aansluiten op je bestaande kraan. (hoeft geen thermostaat kraan te zijn maar is naar mijn mening wel het mooiste). Mocht je een oude kraan hebben zou je ook voor een opbouw regendouche set kiezen hierbij haal je de bestaande douchekraan weg en vervang je hem door de opbouw regendouche met thermostatische kraan. Maar als je aan het verbouwen bent kun je het beste kiezen voor een inbouw regendouche. Hierbij heb je ook nog de keuze om de regendouchekop uit de muur of plafond te laten komen maar ook om de douchekop te integreren met het plafond.  De laatste optie is vaak wel het duurste maar ziet er wel strak uit.

Type ketel

De keuze van een regendouche hangt ook samen met het type ketel of boiler. Heb je nog een oude geiser neem dan geen regendouche er zal dan een pisstraal uit komen wat het hele effect van een regendouche te niet doet.

Ga goed na hoeveel liter warm water jou ketel of boiler kan leveren en vergelijk dit met wat de regendouche nodig heeft. Je zou ook je ketel kunnen vervangen zodat je regendouche optimaal werkt, maar dit zou ik alleen doen als je ketel aan vervanging toe is. Anders word de regendouche wel een hele dure bedoeling.

Hieronder in het tabel kun je zien hoeveel warm water (rond de 40 graden) een ketel kan leveren. Ik ga uit van 3 CW waardes aangezien deze redelijk gebruikelijk zijn:

  CW3 Cw4 Cw5
40 graden warm water 10 liter per minuut 13 liter per minuut 17 liter per minuut
60 graden warm water 6 liter per minuut 8 liter per minuut 10 liter per minuut
Meerdere kranen tegelijk gebruiken Niet Niet Beperkt

Je kunt het ook testen voor als je de CW waarde niet kunt vinden of als je oude dunnen leidingen hebt. Je gaat dan als volgt te werk:

  1. Draai de douche kop er af
  2. Zet de emmer in de douche
  3. Zet de kraan aan op 40 graden
  4. Pak een stopwatch er bij en time hoelang het duurt voor dat de emmer vol zit
  5. Bij 5 liter emmer stel het duurt 22 sec dat betekend dat je in 1 minuut 13 liter hebt (5 liter deel je door de 22 sec, dan heb je aantal liter per sec dit doe je keer 60 om een minuut te krijgen) dus kun je er vanuit gaan dat je een cw4 hebt (dit hangt ook af van de leidingen maar in de basis zou dit moeten kloppen)

Het design

Het design van je regendouche is ook iets waar je naar kunt kijken. Voor sommigen maakt dat niet zoveel uit zolang je maar de ervaring van een lekkere bui op je hoofd hebt maar het oog wil ook wat.

Zo kun je gaan kijken naar de kleur van een regendouche dit hangt ook weer af van hoe de rest van de badkamer er uit ziet. Heb je overal chrome kranen en handdoek haakjes dan is de keuze voor een chrome regendouche de beste keus. Maar je kan het ook afsteken met bijvoorbeeld een zwarte regendouche. Er is voor ieder wat wils.

De regendouche kop is ook iets waar je mee kunt spelen. Je kan een standaard ronde kop nemen of juist een vierkante rechthoekige maar ook ovale of juist 1 die is geïntegreerd met het plafond. Het ligt er maar net aan hoe de rest van de badkamer is. Voor de douche ervaring maakt dit niet uit.

De keuze om alles in te bouwen is een mooie oplossing maar er zijn ook menigeen die vinden dat de opbouw douche mooier lijkt. In badkamer winkels kun je het beste het verschil zien. Ook zou je het grote internet kunnen gebruiken om de juiste keuze te maken.

De beste regendouche Conclusie

Er is voor ieder wat wils. Hoe je de beste regendouche kiest blijft lastig aangezien je de douches niet live kan testen. wat je wel in de hand hebt is het budget en het design. Ik zelf zou graag een regendouche willen hebben die geïntrigeerd zit in het plafond maar dat is voor iedereen anders. Ik hoop dat de punten hierboven je hebben geholpen om de juiste keuze te maken. Succes met het kiezen van de juiste regendouche.

Grohe Rainshower F-Series
Grohe Rainshower F-series F10 plafonddouche chroom

zie ook wat is een regendouche